Downwind paddling και μέτρα ασφαλείας.

0

Ένα θέμα διαχρονικό και επίκαιρο.
Πριν από λίγες ημέρες, ένας φίλος και συναθλητής, βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, χάνοντας το σανίδι του την ώρα που έκανε downwind στην Λούτσα, σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Για όσους δεν γνωρίζουν το περιστατικό, σε μια πτώση το leash έφυγε από την μέση του, όπου ήταν δεμένο, με αποτέλεσμα το σανίδι να απομακρυνθεί σε δευτερόλεπτα λόγω των θυελλωδών ανέμων και να μείνει αβοήθητος στο νερό. Μετά από μιάμιση ώρα πάλης με τα κύματα και το κρύο, και αφού κινητοποιήθηκε το λιμενικό σώμα και ελικόπτερο τον έψαχνε στον κόλπο της Λούτσας, κατάφερε να βγει στην ακτή σώος και αβλαβής.
Δεν θα σταθώ περισσότερο στο περιστατικό, θεωρώ ότι ήταν μια κακή στιγμή, όπως κακές στιγμές υπάρχουν καθημερινά στη ζωή και ευτυχώς είχε καλή κατάληξη.
Θα σταθώ, όμως, στα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παίρνουμε όταν μπαίνουμε στο νερό για downwind και πρέπει να είναι ίδια, είτε έχει 4 μποφόρ είτε 8.

Νο 1. Σωσίβιο
Το σωσίβιο σώζει ζωές, όπως η ζώνη στο αυτοκίνητο και το κράνος στη μηχανή. Το σωσίβιο είναι απαραίτητο είτε κάνουμε downwind, είτε μια μακρινή βόλτα στο φλατ. Αν για κάποιο λόγο βρεθούμε στο νερό και δεν μπορούμε να ανέβουμε στο σανίδι μας, είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε στην επιφάνεια με ασφάλεια. Τα σωσίβια πλέον είναι σε μικρά τσαντάκια μέσης χωρίς να ενοχλούν και να εμποδίζουν την δραστηριότητα και τα ενεργοποιούμε μόνο όταν χρειαστεί.

Νο 2. Γνώθι σαυτόν
Τo downwind είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια του SUP. Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα αν δεν έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων μας και δεν έχουμε φάει πολλές ώρες πρώτα στο φλατ.

Νο 3. Κινητό τηλέφωνο σε αδιάβροχη θήκη
Σε ένα τσαντάκι μέσης πρέπει να κουβαλάμε το κινητό μας τηλέφωνο με μια αδιάβροχη θήκη, ώστε να καλέσουμε σε βοήθεια αν χρειαστεί. Επίσης καλό είναι πριν την έναρξη του downwind να φροντίσουμε να έχουμε έυκολο τρόπο ξεκλειδώματος διότι ο χειρισμός του κινητού με βρεγμένα χέρια πάνω απο τη θήκη δεν είναι εύκολη υπόθεση .

Νο 4. Γνώση της διαδρομής σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες
Δεν μπαίνουμε σε μια downwwind διαδρομή αν δεν ξέρουμε ακριβώς πού θα βγούμε, καθώς επίσης δεν μπαίνουμε αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι συνεργικές με τη διαδρομή που θα κάνουμε. π.χ. Δεν μπαίνουμε ποτέ αν ο αέρας είναι offshore, από την ακτή προς τα ανοιχτά.

Νο 5. Ρουχισμός
Τον χειμώνα φοράμε στολή ελαστική ώστε να μην εμποδίζει τις κουπιές μας αλλά παράλληλα να είναι αρκετά ζεστή. Γενικά καλύτερα να ζεσταινόμαστε λίγο παραπάνω παρά να κρυώνουμε. Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος εάν ζεσταίνεται είναι να φορέσει την στολή με ανοικτό φερμουάρ ή κατεβασμένη μέχρι το στήθος χωρίς τα μανίκια και όταν χρειαστεί πχ σε μία πτώση στο νερό ή αν συμβεί κάποια κατάσταση που πρέπει να κολυμπήσει για ώρα, να την ανεβάσει και να την φορέσει κανονικά. Πάνω απο την στολή πρέπει να φοράμε μια λίκρα με έντονο χρώμα, κίτρινο, πορτοκαλί που είναι πιο εύκολο να διακριθεί μέσα στη θάλασσα ώστε να είμαστε πιο εύκολα ορατοί.

Νο 6. Ενημέρωση
Ενημερώνουμε τους δικούς μας για τη διαδρομή που θα κάνουμε, από πού θα μπούμε και πού θα τερματίσουμε και τι ώρα θα είμαστε στον προορισμό μας.

Νο 7. Σφυρίχτρα
Μέσα στο τσαντάκι μας μια σφυρίχτρα δεν πιάνει χώρο και σε μια δύσκολη κατάσταση μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μας.

Νο 8. Λεπτομερής έλεγχος του εξοπλισμού μας
Πριν από κάθε downwind run ελέγχουμε με προσοχή τον εξοπλισμό μας για τυχόν φθορές. Ένα μικρό χτύπημα στο κουπί, π.χ., μπορεί να είναι η αφορμή για να σπάσει την ώρα που κωπηλατούμε, με ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Νο 9. Πάντα με παρέα στο νερό
Αφού κάνουμε τα πρώτα μαθήματα σε μια σχολή SUP φροντίζουμε στην εξορμίσεις μας να ειμαστε πάντα με παρέα και κοντά ο ένας στο άλλο, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι να μπορούμε να βοηθήσουμε.

Νο 10. Φαγητό και νερό
Ακόμα και αν δεν συμβεί κάποια επικίνδυνη κατάσταση, σε κάποιες περιπτώσεις που η διάρκεια του downwind ειναι κοντά στην 1 ώρα είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας νερό είτε σκέτο είτε με ηλεκτρολύτες για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Υπάρχουν τα γνωστά hydropacks που φοριούνται είτε στην πλάτη είτε στην μέση και δεν εμποδίζουν. Η ενυδάτωση θα είναι σωτήρια σε μια ώρα ανάγκης που ίσως χρειαστεί να περιμένουμε βοήθεια στο νερό για αρκετή ώρα. Σε επέκταση του παραπάνω, μπορούμε να έχουμε στο τσαντάκι μας και ένα μικρό energy gel .

Νο 11. GPS tracking
Απο τη στιγμή που θα έχουμε μαζί μας το κινητό, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το share location είτε σε μια απο τις γνωστές πλατφόρμες (whasapp,facebook,google maps ) είτε ακόμα καλύτερα, αν έχουμε ρολόι που να υποστηρίζει τέτοια λειτουργία ,να το ρυθμίσουμε ώστε να στέλνει ακριβές στίγμα της διαδρομής μας σε κάποιο φίλο ή συγγενικό πρόσωπο στον υπολογιστή τους ή το κινητό τους.

Νο 12. Απαγορευτικό
Άφησα τελευταίο το θέμα του απαγορευτικού απόπλου. Ο λόγος είναι ότι τα παραπάνω είναι απαραίτητα ακόμα και στα 3-4 μποφόρ. Όταν όμως έχει απαγορευτικό, ΔΕΝ μπαίνουμε στη θάλασσα. Τo έχουμε κάνει στο παρελθόν και δεν συνέβη τίποτα, πριν λίγες μέρες όμως τα πράγματα άλλαξαν. Αυτό που θεωρούσαμε δύσκολο να γίνει, έγινε και πρέπει όλοι πλέον να σκεφτόμαστε πιο συνετά. Πρώτα για εμάς τους ίδιους και μετά για το άθλημα που αγαπάμε. Ευτυχώς ζούμε στην Ελλάδα και φυσάει πολύ συχνά, οπότε θα έχουμε πολλές μέρες μπροστά μας και κάνουμε αυτό που αγαπάμε.

Keep downwinding.

Share.